Eu sunt Andrei. Unii ma stiti de la televizor. Mai tineti minte reclama aia la biscuiti? Da! Ok. Deci ala sunt eu. Iar acesta este un blog. Dar nu unul culinar. Pentru ca nu mi-am propus sa va invat sa gatiti. Sunt convins ca o faceti mai bine decat mine. Vreau sa invat sa gatesc eu. Asta e un blog cu peripetii din bucatarie... cu aragazul meu vechi si cu lingura mea de lemn. Cu cutitul meu care taie. Sunt actor. Nu vreau sa va invat retete. Vreau sa zambiti.

Adaugat la

Smochine umplute in foietaj
Ingrediente:

  • Sosul de vanilie:
  • 3 galbenusuri
  • 65g zahar
  • 250ml lapte
  • 1/2 baton de vanilie
  • Smochine, mere, nuci pecan, ghimbir confiat, piper
  • aluat de foietaj
  • unt topit
  • fructe de padure
  • 2-3 crengute de cimbru lamaios

Preparare:

  1. Eu am gresit sosul! Imi asum responsabilitatea. Blenderul n-are nici o vina, saracul. (Intradevar, era Product Placement, cum ai banuit – Infiny Force de la TEFAL)
    Tu incalzeste laptele cu zaharul, adauga vanilia (si dac-o fi esenta si n-are puricei, ce?). Pune apoi galbenusurile si fa “liaison”, cam ca la supa a la grec. Apoi lasa-l sa se inchege un pic pe foc inainte sa-l bagi in frigider, altfel iese o zeama bleaga ca a mea. Daca nu te incumeti, pune inghetata de vanilie.”
  2. Smochinele sunt importante. Eu le-am gasit pe ultimele 5 si erau cam ofilite sau prea verzi. Trebuie sa fie coapte altfel sunt nemancabile. Cica se poate si cu unele uscate dar trebuie tinute in apa inainte.
    Umplutura nu-i mare filosofie, tai marunt mar (sau para sau gutuie), nucile pecan (sau alune, migdale, nuci de macadamia, nuci normale), ghimbir confiat (sau proaspat),pui un strop de piper si umpli smochina.
  3. Cu aluatul iar am gresit ceva. Fie l-am scos la filmare prea devreme din frigider si s-a uscat, fie am pus prea mult unt, fie era un aluat tampit. Devenise casant si se rupea inainte sa apuc sa-l modelez artistic. Daca esti mai priceput(a) in patiserii, sigur te descurci mai bine ca mine!
  4. Fructele de padure nu sunt doar decor, se poate si fara dar e mai trist. La fel crengutele de cimbrisor lamaios. Pe cat de bizar suna pe atat e de interesant gustul. (Spun toate astea caci am gustat din smochinele pregatite de Joseph la filmare. Eu am uitat de cimbru desi l-am cumparat. Acum zace pe balcon.)
  5. Reteta asta am gresit-o. Ii dau eu de cap odata. :)

Cu drag,
Andrei

  • Mihaela

    Cred ca trebuia sa ungi foile mai mult,daca iti iesea si sosul de vanilie era excelent,in rest stii vb. aceea ,orice esec este un pas inainte,deci da-i bice ! Pustiul tau este super,mi-ati placut !

  • Elisabeta Vanatoru

    Mi-a placut Episodul 5 dar si mai mult mi-a placut sa vad relatia tata – fiu, jucadu-se impreuna (quality time!). Nu sunt preas sigura care e copilul si care e adultul, in citeva locuri… Nota 10 pentru efortul culinar de echipa (Eric arata talente de viitor Chef), in ciuda rezultatului, putin cam,…hmmm,… cum sa zic, sub asteptari? Nu va descurajati, don’t be too hard on yourselves, reteta pare EXTREM de migaloasa, cere mare, mare precizie si musai, ingredientele indicate, fara substitutii. Better luck next time! Stay calm and keep cooking!
    Cu mult drag,
    E

  • Maxim Emilia

    Foarte simpatic episodul si voi doi, echipa de soc! :D Problema cu foile este ca genul asta de aluat trebuie lucrat repede cu el. Odata desfacut pachetul, foile trebuie acoperite cu un servet de bucatarie umezit ca sa nu se usuce. ;) Better luck next time, boys!

    • Singur Cook

      Cat traieste omu’ invata!