Eu sunt Andrei. Unii ma stiti de la televizor. Mai tineti minte reclama aia la biscuiti? Da! Ok. Deci ala sunt eu. Iar acesta este un blog. Dar nu unul culinar. Pentru ca nu mi-am propus sa va invat sa gatiti. Sunt convins ca o faceti mai bine decat mine. Vreau sa invat sa gatesc eu. Asta e un blog cu peripetii din bucatarie... cu aragazul meu vechi si cu lingura mea de lemn. Cu cutitul meu care taie. Sunt actor. Nu vreau sa va invat retete. Vreau sa zambiti.

Adaugat la

Calamari umpluti in sos de sofran
Ingrediente(pentru 2 persoane):

  • 4 baby calamari, 1 biban de mare, 6 creveti, chives, rosie (pentru decor)
  • Stock de peste
  • resturile pestelui
  • 1/2 telina
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 1 pastarnac,dafin, piper, un pic de vin
  • Sosul
  • unt, 100g smantana lichida, sare, piper alb, 50ml vin alb, 50ml Pernaud/Ouzo
  • 1 ceapa/shallota
  • sofran
  • stock de peste
  • 100g smantana lichida, sare, piper alb, 50ml vin alb, 50ml Pernaud/Ouzo

Preparare:

  1. Calamarul in sine e total neatragator. N-am gasit nici o reteta cu calamari natur! Pentru ca asa simpli, seamana cu siliconul de la baie. Dar umpluti sunt senzationali.
  2. Cand cumperi pestele, ca sa nu te mai chinui cu filetatul, roaga-l pe nenea de la magazin sa il fileteze si sa-ti dea resturile pe care le arunci in oala cu telina, morcov, ceapa, pastarnac, dafin, piper si le lasi la foc mic. Nu trebuie multa apa ca supa sa fie concentrata.
  3. Toaca file-ul ramas, crevetii (pot fi si congelati fara probleme), chives (sau ceapa verde), sare, piper, lamaie si amesteca-le. E complicat cu cantitatile pentru ca volumul de umplutura depinde de dimensiunea calamarilor. Bazeaza-te pe ochi!
  4. Calamarul se curata mai usor decat ma asteptam si am aflat ca poti sa umpli si un calamar mare in loc de baby-calamar (..si nici nu te mai mustra constiinta pentru pruncucidere). Atentie, cand il indesi, lasa loc gol cam 1,5 cm si sus, si jos, ca biata molusca are tendinta sa intre la apa. Astupa-i gura (ma rog, orificiul) cu o scobitoare si pune-l la fiert in supa de peste 10 min.
  5. Acum te apuci de sos. Calesti ceapa (sau shallota) taiata maruntissim in unt, sa fie transparenta. Pui un pic de sofran, scoti calamarii din supa, o strecori si adaugi si supa la sos. Il lasi sa scada un pic, pui smantana lichida, sare, piper alb, vin si Pernaud (sau Ouzo). Poti sa il strecori inca o data daca esti pretentios, eu am uitat. Arunci si calamarii si ii mai tavalesti vreo 4 minute. Rosia din farfurie e si frumoasa si potrivita cu restul ingredientelor.

Asta a fost cea mai gustoasa si rafinata chestie pe care am gatit-o pana acum.. si mi-a si iesit!!! Sosul e demential.
Cu drag,
Andrei

  • Emma

    hey! in reteta s-a strecurat o replica din smochine umplute :D nu stiu cat de bine arata dar cu siguranta mi-ati facut pofta!

    • Singur Cook

      Care? (in afara de “cu drag. Andrei”)

  • Guest

    hey! in reteta apare o replica din smochine umplute :D nu stiu cat de bine arata dar cu siguranta mi-ati facut pofta!

  • Rusu Consuela

    Bravo, Andrei!!! Hai ca te ia Chef Hadad ucenic!!!

  • VintageLook

    Bravo, Andrei, aceasta a fost preferata mea dintre toate rețetele tale de până acum, chiar mi-ai făcut o poftăăă…si vorba ta, daca ți-a ieșit ție, cu siguranța o sa-mi iasă și mie, trebuie neapărat să o încerc!! :)
    Baftă la următorul episod!!

    Simona

  • Elisabeta Vanatoru

    Wow! Congrats, Andrei. O reteta deosebit de fancy. Well done! Chef Hadad e demential si super adorabil cu dezacordurile lui gramaticale… Intreaba-l daca a facut vreodata aripi de pui umplute cu macaroane cu branza. E o alternativa mult inferioara calamarului umplut, pe care n-o s-o mai repet deoarece a fost un esec lamentabil. Sunt curioasa ce zice. Ganduri bune din TO.

  • Stefanescu Gabriela

    Multumesc pentru reteta si sfaturi.
    O intrebare: cum pot vedea si episoadele 1-5?